maanantai 19. kesäkuuta 2017

Sämpylät

Kun haluat herkutella tai hemmotella läheisiäsi, onnistuu se parhaiten leipomalla herkullisia sämpylöitä. Sämpylöiden tekeminen on todella helppoa, mutta vaatii oman aikansa. Tärkeintä on malttaa vaivata taikinaa tarpeeksi kauan, jotta sitkosta tulee hyvä. Myös nostattaminen kannattaa tehdä hyvin. Oliiviöljy antaa sämpylöille kivan maun, mutta myös sulatettua maidoton margariini käy oikein mainiosti. Jauhojen oikean määrän saat vain kokeilemalla välillä, että tainina on hyvän tuntuista. Myös sitkon muodostumista kannattaa tarkkailla kokeilemalla. Jos taikina repeilee sitä sormien välissä venyttämällä, ei sitkoa ole vielä tarpeeksi.Huom! Sitkon onnistumisen vuoksi lisää suola taikinaan vasta melko myöhään vaivauksen aikana.


5 dl vettä

50 g tuore hiivaa tai pussillinen kuiva hiivaa

2 tl suolaa

1 rkl sokeria

1/2 dl sulatettua margariinia tai oliiviöljyä

n. 5 dl sämpyläjauhoja

n. 2 dl kauraryynejä

n. 5 dl vehnäjauhoja

Valmistus: 
Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja liota siihen hiiva. Lisää jauhoja ja laita yleiskone päälle. Lisää sokeri ja hetken päästä öljy tai sulatettu margariini. Anna yleiskoneen vaivata taikinaa arviolta noin 5-8 minuuttia, lisää sitten suola ja jauhoja tarvittaessa. Vaivaa taikinaa noin 15-20 minuuttia tai niin kauan, että sitko taikinaan on muodostunut. Anna taikinan kohota liinan alla noin tunti ja pyörittele taikinasta sämpylöitä. Anna vielä kohota noin 15 minuuttia liinan alla ja paista 225 asteessa 12-15 minuuttia.


 Valmiit sämpylät



 Valmistusvaiheet:








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Vegaaninen banaani-suklaaunelmakakku

  Pääsiäisenä on lupa herkutella juhlaa edeltävän suuren paastoajan jälkeen. Itse olen yrittänyt joka vuosi paastota herkuista, joita olen h...